NATURALNA WODA MINERALNA

KRYNICZANKA – naturalna woda mineralna

KRYNICZANKA  pochodzi ze źródła „Zdrój Główny” bijącego z głębi ziemi przed Pijalnią Główną w Krynicy-Zdroju, odkrytego w 1793 roku. To właśnie tutaj powstała pierwsza w Polsce rozlewnia wód w roku 1808. Kryniczankę,  która zawiera dużą zawartość wapnia, proponujemy jako wodę wzmacniającą układ kostny co pozwoli zapobiegać osteoporozie. Wpłynie pozytywnie na prawidłową krzepliwość krwi i uszczelnianie naczyń krwionośnych. Wskazana w stanach uczuleniowych  (rekonwalescentom po urazach i złamaniach, osobom starszym jak również czynnie uprawiającym sport). Zalecana w profilaktyce zdrowotnej. Rozpuszczone składniki mineralne podane do picia biorą udział w gospodarce wodno-elektrolitowej. Picie wód powoduje poza tym usuwanie produktów przemiany materii i substancji toksycznych z organizmu człowieka.

KRYNICZANKA zawiera niezbędną dla organizmu ilość magnezu poprzez co łagodzi stany stresowe i nadmierną pobudliwość. Działa przeciwzapalnie i przeciwuczuleniowo. Brak magnezu odbija się negatywnie na kondycji całego organizmu. Pełni on również ochronną rolę w stosunku do ekotoksyn środowiskowych. Niedobory magnezu powodują bóle głowy, brak koncentracji, kołatanie serca. Znajdujący się w Kryniczance potas stanowi główny składnik wewnątrzkomórkowy. Jego niedobór w organizmie powoduje szereg  niekorzystnych objawów (bolesne kurcze mięśni, wiotczenie skóry, arytmię serca). Magnez i potas gwarantują zachowanie równowagi komórkowej organizmu. Kryniczanka zawiera w swoim składzie również sód odpowiedzialny za gospodarkę wodną organizmu (regulator ciśnienia osmotycznego w komórkach), odgrywa ważną rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Zawiera także nieznaczną ilość Litu, który jest ważnym mikroelementem spełniającym w organizmie rolę ochronną. Poprawia kondycję psychiczną człowieka. Niedobór  litu prowadzi do apatii i depresji.
Niezwykłą cechą kryniczanki jest towarzyszący jej naturalny dwutlenek węgla pochodzenia geologicznego (z odwiertu Zubera), bardzo łatwo przyswajany przez organizm, w przeciwieństwie do innych wód, które nasycane są sztucznym Co2.